Achteraf betalen... ook in fysieke winkels.
De optie om achteraf te betalen komt naar de winkelstraten
als het aan de betaaldiensten Klarna en Adyen ligt.
Buy now, pay later (BNPL)
In een artikel kwam deze optie ook voor 'de fysieke winkel' naar voren. Tot voor kort was het een betaalwijze die alleen online werd aangeboden, maar sinds eind 2024 is het in de winkelstraten mogelijk; tenminste als je met de betaaldiensten Klarna of Adyen werkt. Ook in het buitenland bestaat deze optie al.
Achteraf betalen in een winkel... eerder was het 'kopen op rekening'.
Het zal in elk geval een aankoop stimuleren...
- met waarschijnlijk meer transactiekosten voor de retailer en
- een groep consumenten die nog verder in de financiële problemen komt.
Achteraf betalen lijkt onschuldig, maar in principe lenen consumenten gewoon geld! Het is natuurlijk ook 'verleidelijk' iets kopen waar nu even geen geld voor is! Wordt het daarmee dan ook een maatschappelijk probleem? Als de mogelijkheid van achteraf betalen wordt aangeboden, gaat het gewoon gebeuren... schulden lopen op en een deel hiervan belandt uiteindelijk bij een incassobureau.
Daarom is er vanuit de politiek gevraagd om deze vorm van betalen niet verder uit te breiden.
Het voorstel stuit op forse weerstand in de Tweede Kamer. Het is natuurlijk ook niet zo onschuldig als het lijkt... zoals de regels nu zijn moet er binnen 3 maanden betaald worden en is er geen controle op financiële draagkracht.
Maar is er voor de retailer wel een keuze?
Het past in het tijdsbeeld... online is het inmiddels normaal én als je collega's het als extra optie aan de consument gaan aanbieden, dan wordt het gezien als een service, een extra reden om juist voor jouw winkel te kiezen!
Exacte aantallen over het gebruik van BNPL in fysieke winkels zijn nog niet bekend, maar als voorbeeld werden een aantal grote ketens (waaronder IKEA, H&M, Nike) genoemd, zij zijn er al mee gestart. Maak je gebruik van BNPL: er is (nog) geen landelijk verbod voor de fysieke winkels, maar vanaf 2026 zijn er strengere europese regels.
De betaaldiensten worden niet gezien als kredietverstrekkers, ze brengen immers geen rente in rekening maar er zijn wel flinke kosten bij het missen van betalingstermijnen.
Zoals altijd blijft het lastig om 'alle ballen in de lucht' te houden!